Så snart du åbner døren bliver du mødt af en pelsbold, der løber mod dig med logrende hale og tungen ud ad halsen. Du giver ham et klap på hovedet, og han slikker din hånd. Og du smiler.

Måske drømmer du også om ovenstående scenarie. En sød hund, du kan gå tur med, kæle med, lege med eller bare hygge med derhjemme. Måske er du ret tæt på endelig at købe en hvalp.

Men der er nogle ting, der er vigtige at gøre, før du når så langt.

Her er seks ting, du skal gøre, før du køber hund.

Seks ting, du skal gøre, før du køber en hundehvalp

Hundehvalp sover på ejers arm.

1. Vælg den rigtige hunderace

Det er endelig blevet tid til at få hund, men det er først vigtigt at overveje, hvilken hunderace, du vil have.

Det er ikke helt lige meget, hvilken du vælger.

De forskellige hunderacer har nemlig forskellige personligheder og behov. Nogle racer har brug for masser af motion og stimulering, mens andre har det fint med at passe sig selv det meste af tiden. Nogle elsker at blive lydighedstrænet, mens andre er lige så stædige som en tre-åring ved sengetid.

Hvordan ser din livsstil ud? Hvad kan du tilbyde din hund? Og hvad vil du selv gerne have ud af det? Alle de her spørgsmål har betydning for, hvilken race er bedst for dig.

Hvis du for eksempel arbejder fuld tid og bor i en toværelses, så er det måske en selskabshund, du skal have. Selskabshunde såsom mopser og bomuldshunde kræver ikke så meget motion, og kan nemmere klare sig selv.

Eller måske har du en aktiv livsstil, hvor det passer perfekt med en schæfer, labrador eller retriever. Det kunne for eksempel være, du er pensioneret, og godt kan lide at gå lange ture hver dag.

Tænk også på resten af din familie. Har du børn? Hvor meget tid kan du i så fald bruge på hunden? Husk også, at hunden vil blive i din familie de næsten 10-15 år, og at der stadig skal være plads og overskud til den tid.

2. Vælg en god opdrætter

Det næste trin, inden du køber hundehvalp, er at vælge, hvor du vil købe den fra. De fleste vælger at købe hund fra en opdrætter – selvom det selvfølgelig også er muligt at adoptere fra et internat.

Vælg opdrætter med omtanke, så du er sikker på, at din nye hvalp kommer fra gode kår.

En god opdrætter vil altid være mere end villig til at besvare alle dine spørgsmål. Her er nogle ting, som skal være på plads:

  • Hvalpen og dens mor og søskende skal have haft regelmæssig kontakt til mennesker af begge køn. Moren, og eventuelle andre voksne hunde hos opdrætteren, skal være rolige og velafbalancerede.
  • Se de forhold, som hvalpen lever under til dagligt. Det kan give en god indikation om, hvordan dens liv har været indtil videre, og om den har kunnet udvikle sig på en god måde.
  • Tjek, at hvalpen og hvalpens kuld er er glade, rolige og tillidsfulde.
  • Få en skriftlig købsaftale, der er skrevet under af både dig og opdrætteren

3. Sørg for at kunne være hjemme den første tid

Hund bliver klappet på maven.

Din nye hvalp kommer fra trygge omgivelser, hvor den havde både mor og søskende omkring sig. Når du tager den med hjem, vil den være alene for første gang. Derfor er det vigtigt at den kan være sammen med dig det første stykke tid.

Det kan være en god ide at koordinere hvalpekøbet med en ferie, hvor du kan være tæt på din hvalp de første par dage. Planlæg i forvejen, så du ved du har tid til den, når den kommer med hjem første gang.

Dansk Kennel Klub råder også til, at du sover tæt på hvalpen de første par nætter, så den føler sig tryg det nye sted. De understreger, at det er en myte, det med at lade den hyle bag en lukket dør for at vænne den til at sove alene.

4. Sådan kan du hvalpesikre dit hjem

En hundehvalp er lidt ligesom et lille barn. Den er nysgerrig, den ved ikke, hvad der er farligt at tygge på, og den er heller ikke særligt godt koordineret endnu. Det betyder, at ting såsom ledninger, trapper og kemikalier kan udgøre en fare for en hvalp. Det er derfor en god ide at gennemgå dit hus fra ende til anden og sørge for, at det er hvalpesikret, så hvalpen ikke kan komme galt afsted. Du kan for eksempel vælge at holde døren lukket til de rum, du ikke vil have hvalpen til at gå ind i. Du kan også børnesikre diverse døre, låger og indgange, og sørge for at pakke “farlige” eller værdifulde ting væk i skabene.

5. Køb det nødvendige udstyr

Det kræver ikke særligt meget udstyr at have hund – men noget udstyr skal du have anskaffet dig, før du tager hundehvalpen med hjem.

Her er en liste over vigtigt grej, ifølge Lise Lotte Christensen, som er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub:

  • En god line og/eller flexline
  • Halsbånd eller sele (seler er især gode til små racer)
  • Hundetegn med ejerens navn, telefonnummer og adresse.
  • Madskål og vandskål. En ekstra vandskål til bilen kan også være en god ting, især hvis opdrætteren er langt væk eller du planlægger at skulle køre langt med hvalpen i starten.
  • Hundeseng
  • Legetøj
  • Gitter eller sele til bilen. En løs hund i bilen kan være farligt både for hund og passagerer.
  • Indhegning til haven

 

6. Find en dyrlæge i dit område

Det er langt mindre stressende for både dig og din hvalp, hvis du allerede på forhånd har undersøgt og valgt en god dyrlæge, som du føler dig tryg hos.

Din nye hundehvalp

Klar til at tage din nye hundehvalp med hjem? Den første tid med hvalpen er ret fantastisk. Men der er også mange ting, du skal lære din hvalp for at give den et godt liv som voksen. Bliv hængende for flere råd om det at være hundeejer.